Rekrutacja letnia - rok akademicki 2024-2025

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Chemia, specjalność: Analiza żywności - stacjonarne pierwszego stopnia

Szczegóły
Kod CHE_AZY_S1
Jednostka organizacyjna Wydział Chemii
Kierunek studiów Chemia, specjalność: Analiza żywności
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Pierwszego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 34
Czas trwania 3 lata
Opłaty 85
Wymagany dokument
  • Matury
  Zadaj pytanie
Tura 1 (17.04.2024 00:00 – 10.07.2024 23:59)

Uwaga!

Jeśli wybrałeś więcej niż jeden kierunek - ustaw priorytety w systemie rekrutacyjnym. To bardzo ważne!

Przyjmiemy Cię na jeden kierunek - ten, który wybrałeś jako priorytet i na którym otrzymasz wystarczającą liczbę punktów. Pozostałe miejsca zwolnią się dla innych osób.

Priorytety możesz zmienić w zakładce Moje konto / Zgłoszenia rekrutacyjne do 8 lipca. Zobacz, jak to zrobić - przejdź do instrukcji


Jeśli chcesz studiować na dwóch kierunkach jednocześnie, prześlij maila do Biura Rekrutacji: rekrutacja@umcs.pl 

Terminarz rekrutacji

  • 17 kwietnia – rozpoczęcie internetowej rejestracji kandydatów;
  • 10 lipca – zakończenie rejestracji i wnoszenia opłat rekrutacyjnych przez kandydatów;
  • 16 lipca — zakończenie postępowania kwalifikacyjnego przez komisje rekrutacyjne, ogłoszenie list rankingowych i list osób zakwalifikowanych na studia w ramach limitów miejsc w sposób zwyczajowo przyjęty — poprzez pisemne ogłoszenie w obiektach odpowiednich wydziałów oraz umieszczenie wyników postępowania na osobistych kontach kandydatów w systemie SOR;
  • 17-19, 22 lipca — dostarczanie dokumentów w miejscach wyznaczonych przez dziekanów wydziałów i podanych do wiadomości kandydatów w systemie SOR; W przypadku niewypełnienia limitu miejsc w pierwszym, lub kolejnych terminach, komisja rekrutacyjna ogłasza następną listę osób zakwalifikowanych na zwolnione 2 miejsca. Miejsca uważa się za zwolnione, jeżeli liczba osób, które złożyły komplet dokumentów, wyrażając w ten sposób wolę podjęcia studiów, jest mniejsza od limitu przyjęć na dany kierunek studiów określonego zarządzeniem Rektora. Kandydaci mogą nadsyłać wymagane dokumenty za pośrednictwem publicznego operatora pocztowego. W takim wypadku decyduje data doręczenia dokumentów do właściwej komisji rekrutacyjnej.
  • 24 lipca – ogłoszenie kolejnej listy osób zakwalifikowanych na zwolnione miejsca;
  • 25-26, 29 lipca – dostarczanie dokumentów kandydatów z drugiej listy

Miejsce przyjmowania dokumentów: sala M, budynek Małej Chemii, Plac Marii Curie-Skłodowskiej 3

Godziny przyjmowania dokumentów: 9:00-14:00

Telefon (*czynny w terminie i godzinach pracy komisji): 81-537-77-50

Zasady rekrutacji:

  • jeden wybrany przedmiot: chemia, biologia, fizyka i astronomia, fizyka, informatyka, matematyka, geografia
  • zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwskazań do podjęcia tych studiów 

Na chemii ze specjalnością analiza żywności:

  • dowiesz się wszystkiego o najnowszych metodach fizykochemicznych stosowanych w produkcji, przetwórstwie i analizie żywności
  • poznasz technologię i inżynierię chemiczną w przemyśle spożywczym oraz podstawy prawa i ekonomii w tym zakresie
  • zdobędziesz wiedzę z zakresu chemii ogólnej, organicznej, nieorganicznej, fizycznej, kwantowej oraz krystalografii
  • nauczysz się bezpiecznie pracować w laboratoriach
  • możesz rozwijać się w kołach naukowych (Alkahest, Sherlock lub Bioaktywni) i samorządzie studenckim
  • możesz wyjechać za granicę w ramach międzynarodowej wymiany studentów
  • zdobędziesz praktyczną wiedzę - sprawdź przedmioty w Uniwersyteckim Systemie Obsługi Studiów

Mocne strony:

  • specjalność utworzona w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku pracy - szczególnie w obszarze produkcji i bezpieczeństwa żywności
  • wysoka jakość kształcenia!
  • certyfikat akredytacji międzynarodowej Chemistry Eurobachelor® dla programu studiów I stopnia na kierunku chemia przyznany przez ECTN
    (European Chemistry Thematic Network Association)
  • certyfikat Doskonałości Kształcenia w kategorii „Partner dla rozwoju – doskonałość we współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym”
    dla kierunku chemia na Wydziale Chemii UMCS przyznany przez Polską Komisję Akredytacyjną
  • nowoczesna aparatura badawcza
  • kadra o wysokich kwalifikacjach

Gdzie można pracować po chemii ze specjalnością analiza żywności:

  • laboratoria kontrolujące jakość żywności
  • laboratoria analityczne
  • firmy z sektora przemysłu spożywczego
  • ośrodki rolnicze
  • jednostki naukowo-badawcze związane z produkcją, przetwórstwem i analizą żywności
  • zakłady zajmujące się projektowaniem innowacyjnych produktów żywnościowych oraz żywności funkcjonalnej

Na wszystkich kierunkach UMCS znajdziesz:

Zapisz się już dziś!