Kod | CHE_AZY_S1 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Chemii |
Kierunek studiów | Chemia, specjalność: Analiza żywności |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 34 |
Czas trwania | 3 lata |
Opłaty | 85 |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Uwaga!
Jeśli wybrałeś więcej niż jeden kierunek - ustaw priorytety w systemie rekrutacyjnym. To bardzo ważne!
Przyjmiemy Cię na jeden kierunek - ten, który wybrałeś jako priorytet i na którym otrzymasz wystarczającą liczbę punktów. Pozostałe miejsca zwolnią się dla innych osób.
Priorytety możesz zmienić w zakładce Moje konto / Zgłoszenia rekrutacyjne do 8 lipca. Zobacz, jak to zrobić - przejdź do instrukcji
Jeśli chcesz studiować na dwóch kierunkach jednocześnie, prześlij maila do Biura Rekrutacji: rekrutacja@umcs.pl
Terminarz rekrutacji
- 17 kwietnia – rozpoczęcie internetowej rejestracji kandydatów;
- 10 lipca – zakończenie rejestracji i wnoszenia opłat rekrutacyjnych przez kandydatów;
- 16 lipca — zakończenie postępowania kwalifikacyjnego przez komisje rekrutacyjne, ogłoszenie list rankingowych i list osób zakwalifikowanych na studia w ramach limitów miejsc w sposób zwyczajowo przyjęty — poprzez pisemne ogłoszenie w obiektach odpowiednich wydziałów oraz umieszczenie wyników postępowania na osobistych kontach kandydatów w systemie SOR;
- 17-19, 22 lipca — dostarczanie dokumentów w miejscach wyznaczonych przez dziekanów wydziałów i podanych do wiadomości kandydatów w systemie SOR; W przypadku niewypełnienia limitu miejsc w pierwszym, lub kolejnych terminach, komisja rekrutacyjna ogłasza następną listę osób zakwalifikowanych na zwolnione 2 miejsca. Miejsca uważa się za zwolnione, jeżeli liczba osób, które złożyły komplet dokumentów, wyrażając w ten sposób wolę podjęcia studiów, jest mniejsza od limitu przyjęć na dany kierunek studiów określonego zarządzeniem Rektora. Kandydaci mogą nadsyłać wymagane dokumenty za pośrednictwem publicznego operatora pocztowego. W takim wypadku decyduje data doręczenia dokumentów do właściwej komisji rekrutacyjnej.
- 24 lipca – ogłoszenie kolejnej listy osób zakwalifikowanych na zwolnione miejsca;
- 25-26, 29 lipca – dostarczanie dokumentów kandydatów z drugiej listy
Miejsce przyjmowania dokumentów: sala M, budynek Małej Chemii, Plac Marii Curie-Skłodowskiej 3
Godziny przyjmowania dokumentów: 9:00-14:00
Telefon (*czynny w terminie i godzinach pracy komisji): 81-537-77-50
Zasady rekrutacji:
- jeden wybrany przedmiot: chemia, biologia, fizyka i astronomia, fizyka, informatyka, matematyka, geografia
- zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwskazań do podjęcia tych studiów
Na chemii ze specjalnością analiza żywności:
- dowiesz się wszystkiego o najnowszych metodach fizykochemicznych stosowanych w produkcji, przetwórstwie i analizie żywności
- poznasz technologię i inżynierię chemiczną w przemyśle spożywczym oraz podstawy prawa i ekonomii w tym zakresie
- zdobędziesz wiedzę z zakresu chemii ogólnej, organicznej, nieorganicznej, fizycznej, kwantowej oraz krystalografii
- nauczysz się bezpiecznie pracować w laboratoriach
- możesz rozwijać się w kołach naukowych (Alkahest, Sherlock lub Bioaktywni) i samorządzie studenckim
- możesz wyjechać za granicę w ramach międzynarodowej wymiany studentów
- zdobędziesz praktyczną wiedzę - sprawdź przedmioty w Uniwersyteckim Systemie Obsługi Studiów
Mocne strony:
- specjalność utworzona w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku pracy - szczególnie w obszarze produkcji i bezpieczeństwa żywności
- wysoka jakość kształcenia!
- certyfikat akredytacji międzynarodowej Chemistry Eurobachelor® dla programu studiów I stopnia na kierunku chemia przyznany przez ECTN
(European Chemistry Thematic Network Association) - certyfikat Doskonałości Kształcenia w kategorii „Partner dla rozwoju – doskonałość we współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym”
dla kierunku chemia na Wydziale Chemii UMCS przyznany przez Polską Komisję Akredytacyjną - nowoczesna aparatura badawcza
- kadra o wysokich kwalifikacjach
Gdzie można pracować po chemii ze specjalnością analiza żywności:
- laboratoria kontrolujące jakość żywności
- laboratoria analityczne
- firmy z sektora przemysłu spożywczego
- ośrodki rolnicze
- jednostki naukowo-badawcze związane z produkcją, przetwórstwem i analizą żywności
- zakłady zajmujące się projektowaniem innowacyjnych produktów żywnościowych oraz żywności funkcjonalnej
Na wszystkich kierunkach UMCS znajdziesz:
- programy wymiany międzynarodowej
- akademiki
- stypendia i zapomogi
- wsparcie osób niepełnosprawnych
- sport na wysokim poziomie
- wydarzenia kulturalne i rozrywkowe
- wsparcie psychologiczne
- rozwój osobisty i zawodowy
- organizacje studenckie
Zapisz się już dziś!